+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Hát idáig is eljutottunk. Békésen ücsörgök a számítógép előtt, olvasgatva az e-maileket, amikor a tv-ben meghallom, hogy egy bizonyos „Magyarok Nyilai” nevű szervezet vállalta magára a felelősséget a, néhány képviselő háza ellen irányuló, figyelmeztető célú Molotov-koktélos támadásért (ezt is érdemes lenne felmérni: vajon a mai gyerekek mennyire vannak tisztában azzal, mit jelent a „Molotov-koktél” kifejezés? Mert nekem például gyerekkoromban fogalmam se volt. Ha a mostaniak tudják, az is minősíti valamelyest ezt a mostani világunkat). A hírolvasó elmondta, hogy korábban ez a szervezet vállalta magára Csintalan Sándor megverését is.

Kirohantam a fürdőszobába, hogy ellenőrizzem, de jól éreztem – erősen kiült a döbbenet az arcomra. Ahhoz már volt időnk hozzászokni, hogy a Közel-Keleten az ilyen dolgok mindennaposak. De hogy van már saját, echte ungarische… minek kell neveznünk? Terrorista csoportnak? Szóval, ez új dimenziókba emelte azt az őrületet, ami kis országunkat jellemzi egy ideje. Csak zárójelben jegyezzük meg: annyian vannak már, akik meg akarnak minket védeni, menteni, szabadítani – azt nem lehetne, hogy egyszerűen csak hagynak egy kicsit élni?

De nem akarnánk túl mélyre merülni a belpolitika nyálkás tengerében. A hír valójában egy ötletet adott azzal a jelenséggel kapcsolatban, aminek a „Magyarok Nyilai” csak a kicsúcsosodása. Valahogy trendi ma utálni, haragudni, gyűlölködni. És most nemcsak sokat próbált országunkról beszélünk, hanem az egész világról. A manapság születő fiúgyermekek esetében egyre divatosabb a „Terminator” utónév (Magyarországon Halálosztó), régen az óvodában még a pöttyös labda és a létra volt a legmenőbb jel, most a szöges drót, a tojásgránát és a karbolsav. Mindenfelé indulatok feszülnek egymásnak, a tv-ben lassan nem lehet olyan műsort elsütni, amiben nem ölnek meg senkit, de legalábbis nem kívánják egymás halálát.

Mi van e mögött? Honnan ez a mérhetetlen mennyiségű agresszió? Régi, rutinos olvasóink már sejtik – igen, itt is találtunk egy törvényszerűséget.

A GYŰLÖLET A FÉLELEMBŐL TÁPLÁLKOZIK. HA GYÜLÖLSZ, ELŐBB-UTÓBB FÉLNI IS FOGSZ.

Bizony. Az ember csak azért gyűlöl, mert fél valamitől (vagy valakitől). Kirívóan szomorú példája ennek a II. világháborús náci népirtások, ahol a németekkel elhitették, hogy egy világméretű zsidó összeesküvés fenyegeti őket, és meg fogják semmisíteni a német népet. Ez persze senkit nem ment fel a tömeggyilkosság felelőssége alól, de jól mutatja, hogyan tud a félelem gyűlöletet kiváltani az Emberből.

De nézzük meg törvényszerűségünket egy kicsit hétköznapibb nézőpontból is:

AZÉRT HARAGSZUNK, MERT ÚGY ÉREZZÜK, VAN VALAMI, AMIVEL NEM VAGYUNK KÉPESEK SZEMBENÉZNI.

Példa: Józsi vállalkozó, és veszettül haragszik a kormányra. Azért haragszik, mert a kormány akkora adóterheket ró a vállalkozására, hogy azt nem képes kitermelni. Józsi haragját valójában az táplálja, hogy fél az eladósodástól, fél a tönkremeneteltől.

Példa: Gizi haragszik a lányára. Hiába beszél neki, az a bitang lány nem tanul, későn jár haza, fiúzik, és még a jó ég tudja, mi mindent művel. Gizi azért haragszik, mert fél attól, hogy a lánya elszúrja az életét, és ő nem tudja ezt megakadályozni.

Példa: Sanyi haragszik Bélára, a munkatársára. Béla rendszeresen kifut a határidőkből, elszúrja a munkáit, rengeteget hibázik. Sanyi azért haragszik, mert fél kirúgni Bélát. Nem Bélától fél, hanem attól, hogy rosszat okozzon valakinek, még ha jogosan is tenné.

Most nem vizsgáljuk, hogy a harag racionális vagy irracionális-e. Lehet racionális, ha haragra van szükség, hogy valami MEGOLDÓDJON, a dolgok jobbra forduljanak. Ám ha nem ez a helyzet, úgy a harag irracionális, és csak azért létezik, mert úgy érezzük, képtelenek vagyunk szembenézni valamivel.

Mi a megoldás?

  1. Keress valakit/valamit a környezetedben, akire/amire haragszol!
  2. Döntsd el, hogy haragudni akarsz, vagy megoldani a helyzetet (ez fontos, van, hogy az ember inkább haragudni akar)!
  3. Nézd meg, mi az, amivel nem akarsz vagy nem mersz szembenézni (kudarc, csőd, betegség, szakítás, stb.)!
  4. Dolgozz ki tervet arra az esetre, ha ez a dolog bekövetkezne (FIGYELEM! Ne hidd el magadnak, hogy nem tudsz. Ha így érzed, nézz egy kicsit a múltba, és keress olyan helyzeteket, amelyek ott és akkor megoldhatatlannak tűntek, ám mégis találtál rájuk megoldást! Egészen biztosan volt egy sereg ilyen.)!
  5. Nézd meg, mi történt a haragoddal! Csak nem…?


Minél több dologgal vagy képes szembenézni az életben, annál kevésbé van „szükséged” a haragra. Azok az emberek, akik szeretik embertársaikat, és szeretik az életet, azért képesek erre, mert nagyon sok mindennel képesek szembenézni.

Sok sikert!