+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Éppen semmi érdekes nem volt a TV-ben (azaz egy teljesen szokásos este volt) így elővettem Madonna „The Confession Tour” címet viselő koncert DVD-jét, hogy – sokadszor – megnézzem. A DVD Madonna 2006-os koncertturnéjának londoni állomásán készült (itt tudsz belenézni), és mint már annyiszor, most is tátott szájjal néztem. Pedig állítólag nem előnyös.

Mi az, ami ennyire lenyűgöző benne? Nos, ha eddig még nem láttad, és nem éreznéd önkínzásnak (nem áll annyira távol Tőled a művésznő munkássága), akkor az a legjobb, ha legalább egyszer megnézed, és meg fogod érteni, miért lettem azonnal a rabja, ahogy 2007 január 1-én hajnalban megláttam a TV-ben.

Amit ez a stöpszli nő (és persze a csapata) másfél órában összehozott, azt két szóval tudnám jellemezni: PROFESSZIONALIZMUS és RAGYOGÁS. Méghozzá olyan szinten, amit még a sóbizniszben is ritkán látni. El is gondolkodtam azon, hogy mit lehetne tanulni belőle? Mi az, amit az átlag halandó fel tud használni a mindennapjai során ebből a 90 percnyi látvány- és hangorgiából?

Kezdjük a PROFESSZIONALIZMUSSAL! A régi mondás szerint profi az, aki akkor is meg tudja csinálni, amikor nincs kedve hozzá. Van benne igazság, de azt gondolom, a PROFESSZIONALIZMUS elsősorban nem felkészültség, hanem hozzáállás kérdése.

NEM ATTÓL PROFI VALAKI, MERT TÖKÉLETESEN CSINÁLJA. ATTÓL PROFI, MERT TÖKÉLETESEN AKARJA CSINÁLNI. A PROFESSZIONALIZMUS A TÖKÉLETESSÉGRE VALÓ TÖREKVÉS. A PROFI NEM ISMERI A KOMPROMISSZUMOT. A PROFI NEM ELNÉZŐ, NEM TŰRI A HANYAGSÁGOT. A PROFINAK A JÓ NEM ELÉG JÓ.

Azt mondod, hogy a PROFI hajszolja a sikert, törtető, karrierista is egyben, akinél a cél szentesíti az eszközt? Nos nem feltétlenül. Van egy jelentős különbség a PROFI és a sikerhajhász között. A sikerhajhásznak a siker lebeg a szeme előtt, és ezért hajlandó szinte bármire. A PROFI magára a TEVÉKENYSÉGRE koncentrál.

Nézz meg egy igazán jó zongoristát! Gondolod, hogy a sikerért csinálja? Nem. Azért csinálja, mert imádja csinálni. Mert a zongorázás számára az élet lényege és értelme. A siker annak következménye, hogy a TEVÉKENYSÉGRE koncentrál, és belead apait-anyait. Mert PROFI.

Nézd meg Madonnát! Nyilván élvezi a sikert. De sokkal fontosabb ennél, hogy szinte fürdik a műsorban. Született előadóművész, süt róla, hogy a színpadon él igazán. Nem tudom, mekkora munka lehet egy ilyen show-t összerakni, de az biztos, hogy sok kompromisszumot nem kötöttek közben. Inkább keveset se.

Mit kezdj ezzel a hétköznapokban? Felejtsd el az eredményt és koncentrálj a tevékenységre! Merülj el benne, és próbáld tökéletesre csiszolni! Milyen lenne egy profi vezető? Hogyan bánna a munkatársaival? Hogyan viselkedne kritikus helyzetekben? Hogyan öltözködne (nem őtöny-nyakkendő feltétlenül)?

Milyen lenne egy PROFI értékesítő? Hogyan lépne be valahová, hogyan fogadná az ügyfelet? Hogyan mutatkozna be? Hogyan beszélne velük? Hogyan reagálna a kifogásokra, a támadásokra? Mit kezdene a vevői kirohanásokkal?

Nézzük a PROFI ügyfelest! Ő hogyan fogadná a kuncsaftokat? Milyen lenne a kisugárzása? Hogyan éreztetné az emberekkel, hogy törődik velük? Mit kezdene a reklamációkkal? Hogyan hitetné el a panaszossal, hogy tényleg a legjobbat akarja neki?

A PROFESSZIONALIZMUS hozzáállás kérdése. A profi a mozdulatra, a tevékenységre összpontosít. Te is lehetsz PROFI. Már most.

Következő hírlevelünkben kivesézzük Madonna másik nagy erényét, a RAGYOGÁST is. Ez elsősorban vezetőknek szól majd, de talán akkor is tanulhatsz belőle, ha Te nem az vagy.