+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Manapság nagyon trendi összeesküvés elméleteket gyártani. Ezek túlnyomó többsége a ló túlsó oldalát hivatott demonstrálni, ugyanakkor azért azt is tudjuk, hogy ha zörög a haraszt, ott bizony légmozgásnak kell lennie. A magam részéről nem szeretnék csatlakozni a sorhoz, és előállni egy újabb „ők tehetnek mindenről”-típusú válaszkereséssel. Szeretnélek viszont kicsit elgondolkodtatni.

Ennek megfelelően nem fogok konkrét választ adni a címben feltett kérdés első felére, és nem fogom elárulni, hogy valójában a Vajköpülők Titkos Társasága (VTT) áll a háttérben. Inkább a miért-re összpontosítok, és meghagyom Neked a „kik”-et. Azért ha végigolvasod a cikket, nagyon nem kell majd erőlködnöd, hogy választ találj.

De miért csípheti bárkinek is a szemét a párkapcsolat? Ahhoz, hogy ezt megértsük, látnunk kell, mit ad egy párkapcsolat, illetve tágabb értelemben mit ad bármilyen, jól működő kapcsolat.

BIZTONSÁG

A biztonság érzetét. Bár hajlamosak vagyunk (nem véletlenül!) azt gondolni, hogy elsősorban a pénz és a pénzen megvehető dolgok jelentik a biztonságot, de a valóság az, hogy a jó kapcsolatok messze-messze többet érnek. Nyilván nem hátrány, ha van egy hitelmentes házad, kocsid, zsíros bankbetéted. De jussanak eszedbe azok, akik nagyon gazdagok, és nagyon drága nagyon páncélozott autóval járnak, meg nagyon nagy darab, nagyon napszemüveges emberek kísérik őket mindenhová. Szerinted mennyire érzik magukat biztonságban?

A jó kapcsolatok többet érnek. A párkapcsolat pedig egy egészen különleges fajtája a kapcsolatoknak. Egy jól működő párkapcsolat védőbástya, a nyugalom szigete a hétköznapi őrület tengerén. A jó párkapcsolat védelmet, biztonságot nyújt, a jó párkapcsolat inspirál és motivál. A jó párkapcsolat egy mindenre elszánt kis csapat, amelyet sokkal magasabb rendű érdekek vezérelnek, mint az anyagiak megteremtése.

BIZONYTALANSÁG ÉS ÖNZÉS

Mit eredményez, ha elvesszük az embertől a párkapcsolatát? Nem, nem jó a kérdés. Mit eredményez, ha RÁBESZÉLJÜK, ha MEGGYŐZZÜK arról, hogy jobb neki egyedül, illetve az alkalmi kapcsolat bőven elegendő? Bizonytalanságot és önzést. Persze a magányos ember nem feltétlenül önző, de az önző garantáltan magányos. Márpedig ha sikerül valakit meggyőznünk arról, hogy jobb neki egyedül, akkor bizony sikerült az önzést is életre keltenünk.

De miért jó a bizonytalanság és miért jó az önzés? Azért, mert mind a kettő a manipuláció melegágya. Az önző ember legalább olyan jól manipulálható, mint a bizonytalan, csak a manipuláció eszközei változnak.

RÖVIDLÁTÁS ÉS CSŐLÁTÁS

Mind a bizonytalanság, mind pedig az önzés torzítja a látásodat. A bizonytalanság inkább rövidlátóvá, az önzés pedig inkább csőlátóvá tesz, de mindkettőre jellemző mindkettő. Mit jelent ez? Az, hogy a bizonytalan ember MOST akarja a biztonságot, és nem mérlegeli, mi lesz az ára a mai biztonságnak HOLNAP. Az önző pedig saját magának akar jót, és nem mérlegeli, hogy ez mit eredményez mások számára.

KI ADJA EL NEKED A FŰRÉSZT?

Na és kinek jó ez? Ki adja el Neked a fűrészt és beszél rá arra, hogy kezdd el nyiszatolni az ágat, amin ülsz? Kinek érdeke, hogy a szabadság illuziójától elvakított rabszolga legyél? Kinek érdeke, hogy gondolkodás nélkül elhidd, amit el akarnak hitetni Veled? Kinek érdeke, hogy olyasmit egyél, amit 20 éve a kutyádnak sem adtál volna oda? Kinek érdeke, hogy csak dolgozz és fogyassz, de ne ÉLJ?

Ha érdekel, hogy ezek az urak (és hölgyek) mire hajtanak,olvasd el Huxley „Szép új világ” c. könyvét! Csak egy a bökkenő: a társadalomnak a család és a párkapcsolat az építőköve. Amilyen mértékben sikerül tönkrettennünk ezeket, olyan mértékben vágjuk taccsra a társadalmunkat.