+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Ha választanod kellene tudás és hit között, Te melyiket választanád? Genya kérdés, ne is próbálj válaszolni rá. Régen a hit volt az abszolút favorit, a túlzott tudásvágyat pedig pedig rafinált eszközökkel (nyújtópad, spanyol csizma, máglya) próbálták csillapítani. Aztán győzött a tudomány, beköszöntött az örök világosság, és ma már szinte bárki hozzáférhet a kollektív tudathoz (a létezését már régóta gyanítottuk, csak azt nem tudtuk, hogy Google-nak hívják).

Ezzel együtt viszont a hit mintha túlzottan háttérbe szorult volna, és most nem a vallásos hitre, hanem a hitre úgy általában gondolok. Miközben válaszok után kutatva benéztünk a legapróbb repedésekbe is, menet közben valahogy elfelejtettünk hinni. Pedig a tudás hit nélkül olyan, mint a férfi nő nélkül: sok értelme nincs. Nézzünk néhány példát arra, mekkora jelentősége van a hitnek a mindennapi életben!

A célok elérésében a hit nagyobb szerepet játszik, mint a tudás. Nyilván az a tuti, ha mindkettőből van bőven, de ha körülnézel, azt fogod látni, hogy a nem túl hozzáértő, ám a vak hit képességével megáldott emberek sokkal messzebbre jutnak, mint univerzális tudású, de még a saját kétségeikben is kételkedő versenytársaik.

Amikor egy problémára keresed a megoldást, előbb el kell hinned, hogy meg tudod oldani. Valójában az agyad olyan mértékben képes megoldásokat keresni, amilyen erős az abba vetett hited, hogy meg fogod oldani a problémát.

Egy vállalkozó azért mer belevágni a vállalkozásába (hacsak nem kényszervállalkozó), mert hisz abban, hogy boldogulni fog. Azok, akik csak vágyakoznak a főnöknélküliség után, de soha nem mernek lépni, gyakran úgy gondolják, hogy még nem jött el a megfelelő alkalom, még túl korán van, már túl késő, esetleg egyszerűen csak nincs szerencséjük. Pedig legtöbbször a hit a hiányzó tényező.

A jövőtől való félelem a láthatatlantól való félelem. Az ember kizárólag azért fél a jövőtől, mert nem tudja, mi vár rá. A hit nem más, mint a láthatatlan láthatóvá tétele. Amilyen mértékben képes vagy hinni, olyan mértékben olvad el a jövő kapcsán érzett félelmed.

Az emberek többségének szüksége van vezetőre. Nem elsősorban azért, hogy legyen valaki, aki tervez-szervez helyettük, még csak nem is a számonkérés a lényeg. Kell nekik valaki, akiben hinni tudnak. A jól működő, eredményes szervezeteknek meghatározó összetevője a munkatársak vezetőbe vetett hite.

Hogy mitől jó egy vezető, az több misét is megérne. De mindenképpen kulcstényező, hogy a vezető mennyire hisz saját magában. Semmifajta csapatépítő tréning nem képes még csak megközelíteni sem az összetartóerőnek azt a hőfokát, amelyet a vezető hite jelent a munkatársak számára.

A házasságod addig fog működni, amíg hiszel abban, hogy érdemes működtetni. Ha ez a hit jelen van mindkét fél részéről, úgy fogjátok lerázni magatokról a problémákat, mint kutya a vizet.Talán nem véletlen, hogy manapság, amikor a hit csak hálni jár az emberekbe, gyorsabban válnak el, mint ameddig a jelzáloghitel felvétele tartott.

A gyereked boldogsága sokkal inkább függ attól, mennyire hiszel benne, mint bármi mástól. Lehet, hogy csak fakardra és kócbabára futja, de amíg a kis tökös (vagy nunás) érzi, hogy hiszel benne, addig a csillagokat is le fogja hozni az égről, és imádni fogja gyerekkora majdnem minden percét.

Na és hogyan kell hinni? Erre majd jövő héten visszatérünk.