+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Még pár nap, és végképp múlt időbe tehetjük a 2010-es évet is. December 31-én kórusban, kánonban és még isten tudja, milyen formációban kiáltjuk oda családtagnak és barátnak, szeretteknek és közönyöseknek, ismerősnek és ismeretlennek: boldogújévetkívánok!

De ácsi meg egy pillanatra! Belegondoltunk már abba, mit is kívánunk nekik? Hogy mi a gondolat a szó mögött? Netán valamiféle feltuningolt szupertündér, aki megszabadít a kíntól és megad mindent szemnek, szájnak vagy bármely szervünknek ? Aki képes Terézanyut varázsolni Morciból a főnökből, lóra termett herceget a ludtalpas előemberből, vagy örökké éhes nimfát Frigidából? Aki pénzcunamit támaszt, majd soha el nem múló egészséggel koronázza azt?

Hadd tegyek fel egy személyes kérdést! Ha hirtelen megkapnál mindent, amire vágysz, de tényleg mindent (igen, azt is), akkor boldog lennél? A megfelelő válaszreakció erre a kérdésre egy viszontkérdés: HÜLYE VAAAAAGY?! Hát persze, hogy boldog lennék!

Lehet, hogy ezzel most vért lázítok, de ellent kell mondanom. Nem, nem lennél az.  Emberfeletti lenne az örömöd, ez nem kérdés. De nem lennél boldog. Merthogy különbség van az öröm és a boldogság közt, és ez nem pusztán nyargalás a szavakon.

Ahhoz, hogy örömöt érezz, csupán arra van  szükség, hogy megkapj valamit, átélj valamit, találkozz valamivel, amit jónak tartasz. Örömöt okoz, ha kapsz egy jó hírt; örömöt okoz, ha nyersz a lottón; örömöt okoz, ha összefutsz az utcán egy régi kedves ismerősöddel; örömöt okoz, ha eszel egy jót vagy megnézel egy jó filmet. Hosszan lehetne még sorolni a példát, de bizonyára Te is ismered az idevágó axiómát: az okoz örömet, ami erkölcstelen, egészségtelen vagy egyszerűen csak hizlal.

Na és mi van a boldogsággal? A boldogság több ennél, a boldogság pillanatai meghatározóak, amelyeket rendszerint soha nem felejtesz el. A boldogság emléke sokkal mélyebbre vésődik, mint az örömé. A boldogság különleges. Gondolj csak bele: mennyien vágynak arra, hogy boldogok legyenek, és mennyien hogy örüljenek?

De mi adja a boldogság bukéját? A boldogsághoz nem elég, hogy egyszerűen csak megkapj valamit. Ha elég lenne, akkor a mindenféle földi jóval elhalmozott tinik többsége nem érezné annyira nyomorultul magát. A boldogsághoz az kell, hogy megszerezz vagy elérj valamit.

Méghozzá (és most jön a lényeg): küzdelem, harc, erőfeszítés árán. Ha nincs akadály, a cél sem tesz boldoggá. Bocs, de ez a helyzet. A barlangban sínylődő királylányt  a sárkány kivéreztetése teszi igazán dögössé. Az erőfeszítés az, ami megszépíti a csajt, hiperszexivé teszi a pasit, kacsalábat növeszt a háznak, és nájtrájderré változtatja a Suzuki 1.0 GLX-et.

Egyébként  ezért kerül padlóra a lottónyertesek többsége is. Mivel pénzen szinte  mindent meg lehet kapni, szerencsétlen ördög egyszer csak abban az állapotban találja magát, amikor erőfeszítés nélkül megkaphat bármit, amire addig vágyott.  Nehéz ennél nyomorultabb állapotot elképzelni, nem csoda, hogy olyan viharsebesen szabadulnak meg a nyereményüktől.

Ezért van az is, hogy a gazdag emberek olyan dolgokra hajtanak, amelyek az átlagpocok számára felfoghatatlanok. Tudják ők jól, hogy csak azért, mert gazdagok, nem bírnak nagyobb rántott húst megenni. De szükségük van olyan célokra, amelyek erőfeszítést kívánnak.

Mitől lesz tehát boldog az új éved? Attól, ha lesznek olyan céljaid, amelyekre valóban vágysz. Ha lesznek olyan céljaid, amelyeket képes vagy megvalósítani. Ha lesznek olyan céljaid, amelyekért hajlandó vagy küzdeni. Ha lesznek olyan céljaid, amelyekért küzdened KELL.

Boldog új évet!