+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Már azon túl, amit a személyi igazolványod állít rólad. Az elmúlt tizenegynéhány év tapasztalatai alapján halált megvető bátorsággal merem kijelenteni: ez a kérdés nagyon sokakat foglalkoztat. Persze nem az, hogy te ki vagy, hanem hogy ők kik. Bocs a nyelvtani zavarért.

De miért ennyire fontos kérdés ez? Továbbmegyek: miért kérdés ez egyáltalán? A választ valahol a filozófia legmélyebb bugyraiban kell keresnünk, és létezésünk alapvető okára vezethető vissza. Leegyszerűsítve, tudnom kell(ene), mi a dolgom, a célom, a feladatom. Ehhez pedig tisztában kell lennem azzal is, hogy ki vagyok valójában.

Miért olyan nehéz ezt felismerni? Leginkább azért, mert mire felnőtté válunk, személyiségünk hajlamos a ránk hatást gyakorlók személyiségének valamiféle fura koktéljává változni. Kicsit olyanok leszünk, mint Apu, kicsit olyanok, mint Anyu, kicsit olyanok, mint a Nagyi és kicsit olyanok, mint Géza bácsi. De könyörgöm, én milyen vagyok valójában?

A helyzetet alkalmanként súlyosbítják azok a pillanatok, amikor mélyen magunk alá kerülünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk további, egy varangyosbéka vonzerejével bíró tulajdonságokat magunkra aggatni. Rájövünk, mennyire értéktelenek, mihasznák, semmirekellők is vagyunk, akibe az eredetiség, a tehetség morzsája sem szorult. A koktél pedig csak keveredik, keveredik – na ebből csomózd ki magad!

Nem csoda, hogy akkora keletje van az önismerettel foglalkozó könyveknek, tréningeknek. Ezek több-kevesebb sikerrel igyekeznek segíteni abban, hogy ki tudd magad ásni a romok alól. És ez néha tényleg munkás tud lenni. De adok egy fogódzkodót, ami segíthet.

VALÓJÁBAN OLYAN VAGY, AMILYEN A LEGJOBB PILLANATAIDBAN SZERETTÉL VOLNA LENNI.

Bizony. Valódi énedre nem akkor kapsz rálátást, amikor hagyományos borotvapengével karistolod a csuklódat. Akkor bukkan elő, amikor szárnyalsz. Amikor úgy érzed, te vagy az élet igazi császára. Jó, lehet, hogy ezt nem érzed. Lehet, hogy azt mondod: madarat lehetne fogatni veled. Mindegy, amit ezekben a pillanatokban gondolsz magadról – na az a valóság. Olyan vagy ténylegesen, ezt kell tudnod kiásni.

És még egy adalék. Ha van olyan tulajdonságod, ami lehangolttá tesz, akkor egy dologban teljesen biztos lehetsz: nem vagy olyan. Esetleg nem úgy vagy olyan. Mert a saját magaddal kapcsolatos igazság MINDIG felszabadító. Amitől nyomorultnak érzed magad, az soha nem az igazság, bármennyire is annak tűnik. Jó vagy, erős vagy, tehetséges vagy – sokkal inkább, mint amennyire hinni mered.

Sok sikert!