+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

De mitől lesz apának tekintélye? Attól, hogy kemény, mint az ácskapocs? Attól, hogy ellentmondást nem tűrő? Attól, hogy a gyerek tart tőle? Nem hiszem. Különösen az utóbbival nem tudok azonosulni. Szerintem egészséges lelkű apa nem vágyik arra, hogy a gyereke tartson tőle. És mi van az ellentmondást nem tűréssel? Ugyan árulja már el valaki, miért ne mondhatna a gyerek ellent a szüleinek? A régimódi, sarokbaállítós, vasalózsinóros iskola hívei ezt biztosan másképp gondolják, de jómagam inkább együttműködésre törekednék, semmint feltétlen engedelmességre.

Ez a szavakon való lovaglásnak tűnhet, pedig nem az. A feltétlen együttműködés figyelmen kívül hagyja a gyerek akaratát, az együttműködés pedig magában foglalja az arra való hajlandóságát. A tekintélynek az a lényege, hogy az illető személye iránt tanűsított tisztelet késztet együttműködésre, nem pedig a félelem. Régi is, közhely is, de igaz: a tekintélyt nem lehet kikövetelni, kikényszeríteni. A tekintélyt csak kiérdemelni lehet. A teljesség igénye nélkül, tekintsük át, hogy milyen tényezők alkotják apa tekintélyét!

MEGJELENÉS

Nem a legdöntőbb, de azért érdemes megemlíteni. A fizikai adottságokkal nem foglakoznék, ha apa nagydarab, ez tekintély kölcsönöz neki, de ezt nem tudjuk befolyásolni, mindenki hozott anyagból dolgozik. Az viszont rajtunk múlik, hogy mennyire rendezett, ápolt a külsőnk. Ha apa topis, az nem növeli a tekintélyét. Abban, hogy a régi világban általánosan nagyobb volt a szülők tekintélye, az is közrejátszott, hogy kevesebb elhanyagoltságot engedtek meg maguknak.

HIGGADTSÁG

Ha valaki nehéz helyzetekben is képes megőrizni az önuralmát, az két dologról árulkodik: a lelkierejéről és arról, hogy érti a dolgát. Nincs ez másképp apa esetében sem. Egy gyerek biztonsága szinte teljes mértékben a szüleitől függ, ezért a biztonságérzet szempontjából kulcsfontosságú, hogy mennyire látja apát stabilnak Ha apának könnyen elgurul a gyógyszere, és mindenért ordibál, attól tűnhet félelmetesnek, de a tekintélyének nagyjából meszeltek. A nyugalom megőrzésének van egy egyszerű trükkje. Ha azon kapod magad, hogy kezded elveszíteni az önuralmadat, az annak a jele, hogy megpróbálod elhárítani a felelősséget a fennálló helyzetért. Ha képes vagy „ráncba szedni magad”, azaz tudatosítani, hogy te vagy a felelős azért, ami történik, azzal egyben visszanyered a nyugalmadat is. Ennyi az egész. Csak a pontosság kedvéért: azt mondtam, egyszerű, nem azt, hogy könnyű.

KÖVETKEZETESSÉG

Valószínűleg ez a pont szorul a legkevésbé magyarázatra. A következetes embereket mindenhol tisztelik. Ennek okát könnyű belátni. A következetlenség mindig abból fakad, hogy nem vagyunk elég erősek a következetességhez. A következetes ember tehát erős, az erőt pedig tisztelik. A gyerekek is. Nem mindig szeretik, de attól még tisztelik. Főleg akkor, ha a következetesség kétirányú, azaz nemcsak a gyerekre, a szülőre is vonatkozik. Egyszerű példa: ha a gyerek megígért valamit, tartassuk be vele. De ha mi megígértünk valamit, mi is tartsuk be.

SZÁNDÉK

A szándék röviden így foglalható össze: most EZT FOGJUK csinálni. Vagy: most EZ FOG történni. A szándék nem erő vagy fenyegetés. A szándék nyugodt magabiztosság, hogy valami úgy lesz. Tegyük fel, hogy itt az esti fürdés ideje, és Tibikét be kéne transzponálni a fürdőszobába. Tibike viszont önfeledten játszik, és esze ágában sincs fürdeni. Ha képes lennél egyszerűen TUDNI, hogy Tibike hallgatni fog rád, és képes lennél ezzel a magabiztossággal szólni neki – na, ez lenne a szándék. Persze, a legtöbbször nem ez van, mert a szülő már eleve ellenállásra számít. Meg is kapja. A szándék épp olyan képesség, mint a biciklizés vagy az üvegfestés. Minél többet gyakoroljuk, annál jobbak leszünk benne. Ha késztetésünk van arra, hogy felemeljük a hangunkat vagy fenyegetőzni kezdjünk, az csak azért van, mert a gyerek arra irányuló szándéka, hogy folytassa a játékot, erősebb, mint a mi szándékunk, hogy fürdésre bírjuk. Ne adjuk fel, gyakoroljunk. Tartsuk szem előtt, a szándék egyenlő a nyugodt magabiztossággal. Minden más a túl kicsi szándék kompenzálására tett erőfeszítés.

Ez közel sem a a teljes lista, de ezek a tekintélyt alkotó legmeghatározóbb tényezők. Ha képes vagy ezeket minél magasabb szinten megvalósítani, úgy lesz egekbe szökő tekintélyed, hogy közben nem kell a megközelíthetetlen, kőszívű spártait játszanod. Mert ne feledd: az igazi apa nemcsak falkavezér, de jó haver is egyben.