+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Steve Jobs-nak, az Apple legendás társalapítójának van az az elhíresült hasonlata, miszerint mozgását tekintve az ember a legkevésbé hatékony élőlény a Földön. De adj neki egy biciklit és azonnal a sor elejére ugrik. Ebből kiindulva Jobs úgy definiálta a számítógépet, hogy az az elme biciklije. Vagyis a számítógép (és minden informatikai eszköz, mint pl. az okostelefonod) arra hivatott, hogy növelje a hatékonyságodat. Na, akkor most tedd a szívedet a kezedre: mindig így érzed? Nincs néha úgy, hogy olyan, mintha Te lennél abban a régi viccben a lúdtalpas, aki kap egy púpot is? Megesik, hogy nosztalgiával gondolsz vissza a régi szép időkre, amikor még nem volt ennyi kütyü? Rossz hírem van: nem Te vagy paranoiás, tényleg üldöznek.

HATÉKONYSÁG

Évek óta az folyik mindenhonnan, hogy információ alapú társadalomban élünk. Na jó, nem mindenhonnan, a miniszterelnökünk szerint inkább munka alapú társadalomban. A kettő nagyon nem ugyanaz és a magam részéről sajátos módon hirdetnék eredményt: szerintem egyik sem igaz. Illetve egyiknek sem lenne szabad igaznak lennie. Mert ha tényleg jobb világot akarunk, akkor a hatékonyság alapú társadalom megvalósítását kell megcéloznunk. Ez egy ország szintjén éppúgy igaz, mint a céged szintjén. Az egyre nagyobb hatékonyságot nemcsak a versenyképesség teszi szükségessé, hanem olyan, a jövőnk szempontjából magasabbrendű szempontok is, mint a fenntarthatóság, a környezet védelme, az erőforrások minél jobb kihasználása. Ha pedig megegyezhetünk abban, hogy a hatékonyság növelése jó cél, akkor először is tisztázzuk, mit értünk hatékonnyság alatt!

HATÉKONYSÁG AZ, AMIKOR EGY ADOTT EREDMÉNY ELÉRÉSÉHEZ A LEHETŐ LEGKEVESEBB MOZDULATRA VAN SZÜKSÉG.

Fontos, hogy a szekérnek a ló mögött a helye. Tehát nem abból indulunk ki, hogy mit tudnánk a lehető legkevesebb mozdulattal megvalósítani, hanem először rögzítjük az elérendő eredményt, pontosan meghatározzuk, hova szeretnénk eljutni és csak ezután kezdjük el keresni, hogyan lehet ezt a lehető legkevesebb mozdulattal megvalósítani.

Tisztázzunk még valamit! Ez a szabály valaminek a rutinszerű használatára vagy elvégzésére vonatkozik, nem valaminek a kifejlesztésére. Amikor egy új módszert vagy eszközt fejlesztünk ki, akkor rengeteg próbálkozást igényelhet, mire megtaláljuk az elérhető legegyszerűbb módszert vagy felhasználási módot.

És erre általában nem is szabad sajnálni az időt és az erőforrásokat (persze arányosan). De a rutinszerű használat esetében ez a végső törvény: minél kevesebb mozdulatra van szükség, hogy elérjük a kívánt eredményt, annál hatékonyabbak vagyunk.

“DOBJ BE EGY NEGYEDDOLLÁROST ÉS KERÜLD EL A KLINGONOKAT!”

És ha már Steve Jobs-szal kezdtem – Jobs, miután otthagyta a főiskolát, elment dolgozni egy Atari nevű céghez. Az Atari egyaránt gyártott személyi számítógépeket és készített számítógépes játékokat. Utóbbiak arról voltak híresek, hogy nem készült hozzájuk leírás, mert annyira egyszerűek voltak, hogy bárki megértette őket. Emlékszel még a tv focira? Azt is ők találták ki. Az egyik legnépszerűbb játékuk a Star Trek univerzumban játszódott és mindössze két utasításból állt a leírása: 1. Dobj be egy negyeddollárost! 2. Kerüld el a klingonokat!

Jobs-ot annyira magával ragadta ez az egyszerűség, hogy később, az Apple termékek fejlesztésénél mindig ezt tartotta szem előtt és a dizájn mellett az egyszerű felhasználás lett a vesszőparipája. Azon nyilván lehetne vitatkozni, hogy ezt mennyire sikerült átültetni a gyakorlatba, de egy biztos: az Apple elképesztő sikerében nagyon komoly szerepe volt ennek a törekvésnek. És szinte mindenki, aki dolgozott vele, elismeri, hogy bármennyire is kibírhatatlan volt időnként, ha nincs ez a megszállottsága, ha nem ostorozta volna őket folyamatosan a még jobb és még egyszerűbb megoldásokért, akkor nem lettek volna képesek azokra az eredményekre, amelyek végül is megszülettek.

EGYSZERŰEN BONYOLULT

Szerintem Jobs zseniálisan ragadta meg a lényeget, amikor azt mondta, hogy a számítógép az elme biciklije. Mert ha elfogadjuk a hasonlatát, akkor ezzel lényegében meghatározzuk az alapvető célt is: a számítógépednek, az okostelefonodnak, az összes kütyünek, mütyünek, programnak, alkalmazásnak és funkciónak az alapvető célja az, hogy hatékonyabbá tegyen. Ugye, emlékszel még – adott eredmény kevesebb mozdulattal. Ha ezt nem teljesíti, akkor nem felel meg az alapvető céljának, ergo nem elég jó. Ha nagyon nehéz átlátni a működését, akkor nem elég jó. Ha pilótavizsgát igényel, hogy megtanuld a használatát, akkor nem elég jó. Keresd és követeld az egyszerűbb megoldásokat. És hogy ne csak Steve Jobs-szal példálózzunk, hadd álljon itt egy Saint-Exupéry idézet: a tökéletes nem az, amihez nem lehet hozzátenni, hanem az, amiből nem lehet elvenni.

Sajnos két tényező is nehezíti az életedet és itt utalnék vissza az első bekezdésre. Az egyik az, hogy a

programozók és az informatikával foglalkozó szakemberek között nagyon sok az introvertált (befelé forduló) személyiség. Ami nem véletlen, hiszen a programozás alapvetően introvertált tevékenység, így nyilván jobban felkelti az ilyen személyiségek érdeklődését. A baj az, hogy minél introvertáltabb valaki, annál inkább hajlamos a bonyolultságra. Ezért van sok olyan szoftver, aminek a használata az átlagember számára szinte felfoghatatlan. És ezért van, hogy amikor egyszerűbb megoldásokat követelnek tőlük, gyakran védekeznek azzal, hogy az nem lehetséges. De ha nem engedünk, ha kitartóan követeljük, akkor ki lehet préselni belőlük. De csak akkor.

BICIKLIVEL A WC-RE?

A másik nehezítő tényező, hogy sok funkció és sok alkalmazás leginkább marketingcélokat szolgál. Nem azért léteznek, mert valóban hatékonyabbá teszik az életedet, hanem azért, mert az újdonság erejével hatnak és elsősorban az eladásokat próbálják feljebb tornászni velük. Ezeket vagy arról lehet felismerni, hogy plusz mozdulatokat, plusz tevékenységeket adnak egy adott eredmény eléréséhez vagy olyan eredmény egyszerű(bb) elérésével kecsegtetnek, amire igazából nincs is szükséged. Utóbbira jó példa (hogy ne csak fényezzem őket) az Apple-nek az a funkciója, amikor a bejövő hívást egyaránt tudod fogadni a telefonodon és a laptopodon is. Jópofa – de most tényleg: szükség volt rá? Arról nem beszélve, hogy a produkciónak nem ritkán fagyás a vége, azaz mind a telefonod, mind a laptopod kitartóan csörömpöl, de a hívást egyiken sem tudod fogadni.

Az ember szereti az újdonságokat és hajlamos lenyűgözve érezni magát, amikor valamit, ami korábban nem volt lehetséges, most már meg lehet csinálni. De a munkát többek közt az különbözteti meg a játéktól, hogy fontos a hatékonyság. Egy vezetőnek munkaeszközökre van szüksége, nem játékszerekre. A munkaeszköz definíciója pedig ez: bármi, ami hatékonyabbá teszi a munkát. Adott eredmény, kevesebb mozdulat.

ZÁRSZÓ

Ahogy azt észrevehetted, ez most nem egy olyan, “hol kell nyomni az OK gombot” típusú cikk volt. Sokkal inkább egy szemléletet szerettem volna átadni. Ami egyébként nyilván nemcsak az informatikára vonatkoztatható. Általában véve is igaz, hogy a vezető egyik alapfeladata keresni, kérni, követelni az egyszerűbb megoldásokat. Mert az egyszerűbb hatékonyabb, a nagyobb hatékonyság pedig biztosabb jövő.