+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

A profi séfet több dolog is megkülönbözteti az egyébként ügyes, de amatőr háziasszonytól. Az egyik ilyen, hogy előre megtervezi, mit fog főzni. A háziasszonyok többsége számára viszont visszatérő élmény a “Mit főzzek ma?” kezdetű reggeli kesergés. Amit aztán rendszerint szükségmegoldások követnek, hiszen abból kell főznünk, ami van otthon. A kreativitásnak mondjuk jót tesz, de ezt a háziasszonyok általában nem nagyon értékelik.

Kicsit ilyen a kkv-k egy jelentékeny hányada is. Mintha a “minek tervezzünk, amikor cselekedhetünk is?” bűvöletében élnének. Ez ugyan férfias, de a hatékonyságnak nem tesz jót. Ez az egyik oka, hogy a lomha, rugalmatlan, egy reumás víziló kecsességével mozgó multik még mindig jóval hatékonyabbak, mint a kkv-k többsége. Mert ők terveznek. Miért ne csinálnánk mi is? Ingyen van!

De miért esik ennyire nehezünkre a tervezés? Ugyanazért, amiért a szervezetfejlesztés is: mindkettőt visszafelé kell csinálni. Vagyis előbb meg kell határoznunk a kívánt eredményt, aztán innen visszafelé haladva az ehhez vezető lépéseket. Ez olyan, mintha egy napunkat visszafelé lépkedve próbálnánk felidézni.

Ez egy képesség. És mint minden képesség, fejleszthető. Minél többet trenírozzuk az elménket arra, hogy elképzeljen folyamatokat visszafelé, annál jobban fejlődik a képességünk az előrelátásra, a tervezésre és a szervezésre. És annál inkább átlényegülünk rutinos háziasszonyból profi séffé. Jó étvágyat!