+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Ugye, hogy utáltuk ezt a kérdést? Nyilván azért, mert – kevés kivételtől eltekintve – óriási nyomással nehezedett ránk a döntés súlya. Hogyan, mi alapján határozzam meg, minek szentelem az életemet? Ennek a világnak azonban vége. A jövő teljesen más lesz.

Új, eddig sosem hallott szakmák jelennek meg, régi, jól megszokott szakmák pedig örökre eltűnnek. Egyre kisebb lesz az esélye annak, hogy valaki az egész életét egyetlen szakterülettel (pláne egyetlen munkahelyen) töltse. A jövő emberének akár 5-6 teljesen különböző hivatása is lehet majd.

Mit tehet egy szülő ebben a helyzetben? A legjobb, ha nem szakmában, hanem tehetségben gondolkodik. Minden gyerek tehetséges valamiben. Csak lehet, hogy az oktatási rendszer ezt nem támogatta.  Ezért a tehetségre fókuszáljunk, ne a szakmára!  Legyen minél tisztább, minél világosabb, miben tehetséges a gyerek! Aztán pedig koncentráljunk két kérdésre: hogyan tudjuk tovább fejleszteni ezt a tehetséget? És milyen tevékenységek során kamatoztatható a legjobban?

Sok szempontból furcsa ez a mai világ. Sok szempontból talán nem is jó. De egy dolog elvitathatatlan: a tehetséget még sosem volt ennyire könnyű kiaknázni. Éljünk vele!