+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Tegnap szembesültünk a szomorú ténnyel: megszűnt a kedvenc cipőboltunk. Hogy mi volt az exitus pontos oka, azt nem tudjuk, csak tippelni tudunk. Valószínűleg megadta magát a válság mizériának, esetleg szépen lassan belepusztult a megállíthatatlanul terjedő bevásárló-központ őrületbe. Ugyan ki akarna egy kisvárosi cipőboltban vásárolni, amikor ultrahiper-marketshopban is megteheti ugyanezt másfélszer-kétszer annyiért? Hát például mi, de úgy látszik, kevesen voltunk. Nyugodj békében, hiányozni fogsz.

Azért kicsit elgondolkodtam a tény felett. Eszembe jutott, hogy vajon hány magyar kisvállalkozás végzi hasonlóképpen? Hányan pusztulnak bele a TESCO kán vezette kereskedelmi tatárjárásba? Hányan esnek áldozatul annak, hogy Kínából már lassan kenyeret és tejet is lehet importálni? Lehet, hogy lehet, csak le vagyok maradva?

Eszembe jut egy sok-sok évvel ezelőtti hír: Norvégiában akkor népszavazással döntöttek arról, hogy nem akarnak csatllakozni az EU-hoz. Az ok népmesébe illő volt: kedvenc almafajtájuk nem felelt meg az eu-s szabványnak (túl kicsi volt) és a csatlakozás a halálát jelentette volna. Gyönyörő példa az összefogásra és a saját érdekek védelmére, talán tanulhatnánk belőle.

Nem szeretném most végigvinni azt a levezetést, hogy mivel jár, ha végképpp behódolunk multi-istennek és hagyjuk a saját vérükbe fulladni a magyar vállalkozásokat, megtették ezt már sokan előttem. Inkább annak szentelnék egy kis figyelmet, hogyan befolyásolja a „csak a saját érdekeimet nézem” mentalitás az életerőnket.

Hol az összefüggés egy cipőbolt halála és az életerőd között? Megmutatom. Először is azt fontos megértened, hogy az életerő nem biológiai síkon keletkezik. Természetesen kihatással tud rá lenni a test nem megfelelő működése, a vitaminhiány és társai, de bármennyire is csalódás, nem a teflonos matrac és a csodalekvár fog erőt önteni Beléd.

Az életerő szellemi síkon keletkezi, és a célok hozzák létre. Végezz el egy primitíven egyszerű tesztet: gondolj valamire, amit muszáj megcsinálnod, de amit gyűlölsz! Most gondolj valamire, amit imádsz csinálni! Melyik esetben éreztél több erőt magadban?

Oké. Ha megegyeztünk abban, hogy az életerő valójában szellemi síkon generálódik, meg kell néznünk még valamit. Le kell számolnunk azzal a hiedelemmel, hogy az ember veleszületetten önző. Semmi sem áll távolabb az igazságtól, mint ez. Lehet olyan állapotba hozni, ahol önzővé válik, de nem így született.

AZ EMBER NORMÁLIS MŰKÖDÉSI ALAPJA, HOGY A LEHETŐ LEGTÖBB ÉRINTETT FÉL ÉRDEKEIT TARTSA SZEM ELŐTT.

Az önzés forrása a szem egy speciális betegsége, az úgynevezett rövidlátás. Aki a „kaparj kurta” szellemében próbál végiglavírozni az életen, akinek a könyök a legtöbbet használt testrésze, az nemcsak azt az ágat fűrészeli önfeledten, ami lehetővé teszi számára a gravitációval való dacolást, de még az életerejét is jelentősen korlátozza. Önként. Hogy dalolva-e, azt nem tudom.

A fenti tétel bizonyítása egyébként bután egyszerű: nézz meg olyan embereket, akik önzetlenül segíteni próbálnak, akár más embereknek, akár a természetnek! Mennyi életerő, mennyi kitartás van bennük? Most nézz meg valakit, akit csak és kizárólag a Zsé mozgat! Nézd meg azokat az emberekt, akik kizárólag azért dolgoznak a munkahelyükön, mert meg kell élniük valamiből! Nézd meg a hitelkártya és az életnívó rabszolgáit! Fogadjunk, hogy a látványba is belefáradsz!

Most gondolj egy olyan pillanatra, amikor úgy érezted, teljesen kizsigerelt az élet, és semmi erőd nem maradt, ám ekkor megkeresett valaki, akit szerettél, hogy a segítségedet kérje! Fogadjunk, hogy erőre kaptál! Az ember önzetlen lény, bármit is próbálnak a Kiábrándult Egyház hívei elhitetni Veled.

MINÉL TÖBB ÉRINTETT FÉL ÉRDEKEIT TARTOD SZEM ELŐTT, ANNÁL TÖBB ERŐD LESZ A CSELEKVÉSRE.

Nem kell, hogy feladd a pénzkeresést, és nem muszáj beállnod a Máltai Szeretetszolgálathoz sem, ha nem akarsz. Kívánom, hogy legyél minél gazdagabb, élj minél nagyobb házban, nézz minél nagyobb tv-t, a rántott hús pedig lógjon le még a nagy tányérról is! De a gazdagsághoz erőre, kitartásra van szükség. Az igazi erő pedig az önzetlenségből fakad. Jusson ez eszedbe, ha esetleg lázba jönnél attól, hogy a Penny-ben 50 forinttal olcsóbb a margarin. Amikor a multiknak sikerül egy újabb kisvállalkozást a másvilágra segíteniük, picit Te is meghalsz vele együtt.