+36 20 377 7266 42@szabogabor.hu
Oldal kiválasztása

Nyilván se szeri se száma azoknak a szempontoknak, amelyek szerint az embereket típusokba sorolhatjuk. Ezek egy része hasznos, egy másik része pedig nyilván jól szórakoztatta azokat, akik kitalálták. Amiről viszont most szót ejtenénk, az egy nagyon alapvető és sok mindent megmagyarázó szemléletmód. Térjünk is egyből a lényegre és lássuk a két alaptípust:

  1. A probléma-megoldók
  2. A probléma-generátorok

A második elnevezés nem teljesen pontos. Valójában azt kellene mondanunk, hogy az ilyen munkatárs maga a probléma. Vagyis a vezető szempontjából a két típust inkább így kellene megfogalmaznunk:

  1. azok a munkatársak, akik megoldják a vezető problémáit
  2. azok a munkatársak, akik problémát jelentenek a vezető számára

Az élet ritkán fekete-fehér, a két típus között nincs éles határvonal. A probléma-megoldók is okozhatnak időnként fejfájást és a problémás munkatársak is oldanak meg időnként problémákat. De ha az összképet nézzük, akkor arra fogunk jutni, hogy a legtöbb ember esetében dominál valamelyik címke. Vannak, akikre nyugodt megelégedéssel gondolunk és vannak, akikről túl könnyű az agyérgörcsre asszociálni. Meg persze vannak azok is, akiknek a létét nem akkora sikerélményként éljük meg, de a sírás sem fojtogat, ha rájuk gondolunk.

Mi jellemzi a problémás munkatársakat? Elég sok minden, de ez a három biztosan dobogós:

  1. problémákkal bombázzák a vezetőt
  2. fenn vannak akadva az akadályokon (mit miért nem lehet?)3. lételemük a kifogások keresése

Időnként bárkiből kitörhet bármelyik. De ha egy munkatársadnak lényegében ezekből tevődik össze a személyisége, akkor jobb, ha szembenézel vele: nem ő az igazi. Ugyan reménykedhetsz abban, hogy a tizennyolcadik elbeszélgetés után jobb belátásra tér, de nem fog. Nem azért, mert nem akar. Azért, mert nem képes. Olyan állapotban van, amin csak szakember tudna változtatni.

Kicsit sarkos a kérdés, de beszédes: nekilátnál egy tériszonyosból műrepülő világbajnokot faragni? Talán még sikerülhetne is. De ha nem vagy megáldva végtelen idővel, energiával és egy buddhista szerzetes idegrendszerével, akkor van értelme? Miért ne keresnél inkább valakit, akinek nincs tériszonya?

Az ilyen problémás munkatársakkal nem az a legfőbb gond, hogy problémásak. Sokkal nagyobb baj, hogy a jelenlétükkel erodálják a probléma-megoldó munkatársakat is. A problémásság fertőző, mégha nem is olyan mértékben, mint a koronavírus. A hatása viszont hosszú távon jóval pusztítóbb. Minél több a problémás munkatárs, annál inkább viszlát morál!

A vállalkozásod sikere nagy mértékben azon múlik, hány olyan munkatársad van, akik:

  1. inkább leveszik Rólad a problémákat, ahelyett, hogy újabbakat akasztanának a nyakadba
  2. a célokon van a tekintetük és 
  3. a megoldásokat keresik

Ne téveszd össze az empátiát az elnézőséggel! Az empátia az egyik legnemesebb emberi tulajdonság. Azokat illeti, akik azon vannak, hogy tolják a szekeret. Elnézőnek lenni teljesen más. Amikor elnézőek vagyunk, a közös jövőnket tesszük kockára. Nem éri meg.